Nyitólap
Kezdőlap Rólunk Eladó ingatlanok Kiadó ingatlanok Új építésű ingatlanok Szolgáltatásaink Kapcsolat
Kereső:
Megye:
Település:
Típus:
Állapot:
Fűtés:
Emelet:
Jelleg:
Ár (-tól):
Ár (-ig):
M2 (-tól):
M2 (-ig):
Azon.:
Napi ajánlat

Naprakész információk - Daily news

Illeték, adózás, energetikai tanúsítvány

 

Illetékről

A lakásvásárlási illeték az ingatlan teljes vételárának 4%-a.

A 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény a maximum 15 millió forintos lakóingatlanok estén jár. Efölött az alapilleték azaz a 4% számolandó.

2018-tól új határidők léptek életbe, így a döntés értelmében lakásvásárlás esetén a kedvezményes illetékalap megállapításakor, illetve az illetékmentesség alkalmazásánál figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el. A korábbi szabályozás egy évet tartalmazott.

Adózási szabályok

Az ingatlan értékesítéséből származó bevétel adóköteles, melynek mértéke, az így keletkezett jövedelem 15%-a.

A jövedelemszerzés időpontja:

Ingatlanok esetén ( lakás, üzlethelyiség, garázs, stb.), továbbá az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog ( pl.: haszonélvezet ) megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést ( okiratot, határozatot ) a Földhivatalhoz benyújtották.

Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni.

A jövedelem kiszámítása:

Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem kiszámításakor, a keletkezett bevételből le kell vonni azokat a kiadásokat, melyek az értékesített ingatlan megszerzésével és eladásával kapcsolatban az eladónál felmerültek.

Levonható kiadások:

  1. a szerzésre fordított összeg: ( vásárlásnál: vételár, öröklésnél: forgalmi érték, stb.)
  2. az ingatlan megszerzésével és eladásával kapcsolatban felmerült kiadás ( megfizetett illeték, ügyvédi költség, ingatlanközvetítői jutalék, hirdetési költség stb.)
  3. az értékesített ingatlanon idő közben elvégzett értéknövelő beruházások költsége ( bővítés, fűtéskorszerűsítés stb.)

Az állagmegóvó beruházások költsége ( festés, burkolás stb.) nem vonható le.
Fontos, hogy a költségek csak akkor számolhatóak el, ha azok számlával vagy más okirattal igazoltak.

A levonások után fennmaradó jövedelem tovább csökkenthető:

A szerzés évét követő ötödik évtől a lakóingatlan eladásából származó jövedelem adómentes.

Tovább csökkenti az adóalapot, ha az értékesítésből származó jövedelmet (vagy annak egy részét) a magánszemély 2 éven belül saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló intézményben biztosított férőhely- visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli- megszerzésére használja fel.

(A nem lakóingatlanok (pl.: üzlethelyiség, iroda, garázs stb.) átruházásából származó jövedelem 15 évig adóköteles.
Az öt évnél régebben szerzett nem lakóingatlan értékesítése esetén, a kiadásokkal csökkentett bevételt a szerzési idő függvényében csökkenteni kell. Ha az értékesített ingatlant az eladást megelőző hatodik évben szerezte, akkor a jövedelem 10 százalékkal csökken, a hetedik évben 20 százalékkal és minden további évben 10-10 százalékkal, így ha az ingatlan átruházása a szerzést követő tizenötödik évben vagy később történik, akkor nincs adózási kötelezettség.)

Energetikai tanúsítvány

Amint az talán már sokak számára nyilvánvaló, 2012. januárjától már nemcsak az új építésű ingatlanokhoz, hanem minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is kötelező volt az energetikai tanúsítás, néhány kivétellel. Ez azonban még nem lenne újdonság, ám egy új rendelettel 2013 január elsejétől némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így mostantól központi nyilvántartásba kerülnek a tanúsítványok és lesz minőségi-ellenőrzés is.

A módosításokkal az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008 Korm. Rend. 2013 januárjától a következő főbb új elemeket tartalmazza:

- az épület, vagy önálló rendeltetési egység eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll;

- az ingatlan adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette;

- a tanúsítványok kötelező eleme lett a költséghatékonyság növelésére történő javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni;

- a tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is, ami a hivatalos tanúsítványok éves mennyiségének 2,5%-ára terjed majd ki.

Az energetikai tanúsítvány elkészítését, hitelesítését egyre tágabb körben kell majd elkészíteni, így a rendszer vélhetően rövid távon be fog tudni épülni az lakáspiac adásvételi mechanizmusába, hiszen a vásárlók, üzleti racionalitásból, egyre inkább meg fogják követelni az eladóktól a hiteles iratokat. A tanúsítványok elkészítésének többletköltsége pedig hasonlóan rövid időn belül fog beépülni az ingatlanok kínálati árába. Ez átlagban mintegy 10-15 ezer forintos költséget jelent, ami persze rengeteg tényező alapján lehet ennél kevesebb és akár jóval több is.

 

 

Center House Ingatlaniroda Kft. © 2010